Lamé Delisle Boucard (Ingrandes de Touraine)

 • Bourgeuil Cuvée Lucien Lamé
 • 100 % cabernet franc Tien dagen vergisting op staal, malo op houten foeders. Deze cuvée wordt gemaakt van de hoogst gelegenwijngaard van het domein: Beauregard. Tufsteen en gravel in de wijngaard en nachtelijke koelte zorgen voor een geurige wijn met heerlijk krokant fruit, rijpe tannines en een lichte aardse mineraliteit.
 • Bourgeuil Cuvée Prestige 1976
 • Vroeger was alles beter, dat weet iedereen. In de wijn is dat ook zo, hé? Nee, ik vrees dat dat genuanceerd moet worden: de inzichten in vinificatie, klimaat, bodemanalyse met satelieten, genetische decodering van de vitis v., begrip van de werking van gisten, inzicht in houtgebruik, phenolische rijpheid en verder ongeveer alles is met zevenmijlssprongen vooruit gegaan de afgelopen decennia. Er werden nooit zoveel technisch goede wijnen gemaakt als nu. Maar karakter, echt koppig, ideosyncratisch, ouderwets karakter in een wijn, en het vermogen dat karakter te doen groeien zoals bij een ouder wordend mens, dat is volgens mij afgenomen. Maar sowieso: wie geschiedenis wil ervaren hoeft niet naar het museum, voor de prijs van een familiekaartje van het Rijks kun je ook de bezitter van een stukje levende geschiedenis van Frankrijk worden. Toen deze gepensioneerde krachtpatser geoogst werd, moest Fidel Castro nog president van Cuba worden! Toch heeft ie het langer uitgehouden dan Fidel en ik heb er het grootste vertrouwen dat deze flessen in uitmuntende staat het gehele communisme zullen overleven. Met de voor dat tijdperk kenmerkende (en bij LDB nog altijd gangbare) lange opvoeding op vat, voor de 1976-er 3,5 jaar, vergisting zonder ontsteling en ook door het warme jaar, is een granieten wijn ontstaan, met intrigerende geuren van kreupelhout, tabak, turf. En dan als een duveltje uit een doosje in tweede instantie een zowat jeugdig élan met bijbehorende royale fruitvulling en levendige zuren. Patricia Boucard drukte ons op het hart dat ons verzoek tot aanschaf (we kochten er 90) slechts éénmalig kon worden gehonoreerd, omdat de rest van de voorraad wordt bewaard als reserve de la famille. Er zijn maar weinig oplegwijnen met een zo ouderwets prijskaartje als deze tijdsmachine die je in rechtstreekse verbinding met de 70ies stelt.

  Lucien Lamé liet als eerste in Bourgeuil in 1947 zijn wijn bottelen om hem zelf te verkopen. Gebruikelijk was de hele opbrengst naar een handelaar te brengen, of de cooperatie. Niet alleen in dat opzicht was Lamé een progressieve geest, ook onderkende hij het belang van de vrouw in het boerenbedrijf, door op het etiket de naam van zijn vrouw aan de domeinnnaam toe te voegen. Saillante details voor een wijnmakersfamilie die al snel vooral als de bewaarder van een traditie wordt portretteerd. Het wijnmaken is in die honderdtwaalf jaar niet erg veel veranderd (okay ze hebben een pneumatische pers en temperatuurcontrole in de gistingskuipen) en de kennis van de eigenschappen van de verschillende percelen is groot.

  Terug naar het overzicht.

  Arisz et al. |Wijnimport en -groothandel|Nieuwe Keizersgracht 28 sous | 1018 DS Amsterdam
  FAX:00 31(0)842-257532 |TEL:00 31(0)20-6381821|E-mail: info@ariszetal.nl
  LEVERINGSVOORWAARDEN