Josep Ardevol (Porrera)

 • Priorat Anjoli

 • De terrassen in deze woeste vallei zijn veelal met dynamiet op de natuur veroverd, en de arme stenige bodems bevatten veel leisteen en kwarts. Dit type bodem noemen ze hier licorello -drop?- en het is één van de omstandigehden die er voor zorgen dat hier wereldklasse grenache (en carignan) wijn gemaakt kan worden.
  Pionier René Barbier (half Frans) herkende in de jaren 80 het speciale potentieel van een aantal wijngaarden tegenwoordig door de DO Montsant omarmd, enige tientallen kilometers ten zuiden van Barcelona. Zijn famiile kocht er grond, plantte er allerlei Franse rassen en noemde hun bezitting Clos Mogador. In de loop van de jaren 90 hadden deze wijnen veel internationale erkening verworven en veel oud geld uit Rioja en Bordeaux volgde het door hen geëffende pad. Inmiddels is L'Ermita, van Alvaro Palacios één van Spanjes beroemdste (en duurste) wijnen, waarmee de reputatie van de regio definitief gevestigd lijkt. Zelfs de Spaanse wijnwet deelt dat inzicht, door het toekennen van de hoogste herkomst-status DOCa, slechts naast zich Rioja duldend. Het is mij wel een raadsel waarom Ribera del Duero (of zelfs ook Bierzo misschien?) die eer niet deelt, maar dat is een ander verhaal.
  Vòòr Mogader werd er natuurlijk wel ook al wijn gemaakt in Priorat, weliswaar met name voor de mis, zelfs al vanaf de 12e eeuw. En ook al zo lang maakt de familie van Josep hier wijn. De Anjoli is gemaakt van een blend van garnacha, cabernet, syrah en merlot en de 2010 is de beste die ik tot nu toe proefde. Het is de jonge stokken wijn van Josep, hoewel de wijngaard inmiddels meer dan 15 jaar oud is.

  Terug naar het overzicht.

  Arisz et al. |Wijnimport en -groothandel|Nieuwe Keizersgracht 28 sous | 1018 DS Amsterdam
  FAX:00 31(0)842-257532 |TEL:00 31(0)20-6381821|E-mail: info@ariszetal.nl
  LEVERINGSVOORWAARDEN