Le Développement des Amateurs du Vin: Basiscursus wijn


De Basiscursus Wijn bestaat uit acht avonden met een proef- en theoriegedeelte en kan indien gewenst worden afgesloten met het afleggen van het Examen Wijnbrevet van de Stichting Slijtersopleidingen te Maarn op 16 februari 2005.
( Dit brevet is een toelatingseis voor de éénjarige opleiding tot vinoloog van de wijnacademie.) U krijgt serieuze, gedegen en zeer uitgebreide informatie, maar in de geest van de begeleider van de cursus, vinoloog Allard Arisz, zal er ook veel aandacht zijn voor het (leren) genieten van wijn.


Praktische informatie:

Onderstaand een globale indruk van de te behandelen onderwerpen. Aan de hand van de theorie zullen er elke avond ongeveer tien wijnen worden geproefd. De kosten voor deelname bedragen € 160,00 voor de acht avonden, en éénmalig € 35,00 voor het lesboek. Het minimum aantal deelnemers is dertien, u zult tijdig opde hoogte worden gesteld indien dit aantal niet wordt gehaald en de cursus niet door kan gaan. De kosten voor deelname aan het Examen Wijnbrevet zijn niet inbegrepen en bedragen € 88,00.


De data :

  • dinsdag 2 november 2004 19:30 - 22:00
  • dinsdag 16 november 2004 19:30 - 22:00
  • dinsdag 30 november 2004 19:30 - 22:00
  • dinsdag 14 december 2004 19:30 - 22:00
  • KERSTVAKANTIE
  • dinsdag 4 januari 2005 19:30 - 22:00
  • dinsdag 18 januari 2005 19:30 - 22:00
  • dinsdag 1 februari 2005 19:30 - 22:00
  • dinsdag 8 februari 2005 19:30 - 22:00

  • Globale inhoud:
    Avond 1.

  • Wat is wijn, de geschiedenis van wijn
  • Wijnwetgeving, Etiketten
  • Bespreken van de wijngebieden Elzas, Beaujolais en Rhône
  • Beginselen wijnproeven
  • Proeven van wijnen uit de besproken gebieden
  • Avond 2
  • Vinificatie oftewel wijnbereiding
  • Bespreking van de wijngebieden Loire, zuid-westfrankrijk en Bordeaux
  • Proeven van wijnen uit de besproken gebieden
  • Avond 3
  • De oorzaken van kwaliteitsverschillen in wijn
  • Bespreking van de wijngebieden Languedoc, Roussillon, Provence, Champagne
  • Proeven van wijnen uit de besproken gebieden
  • Avond 4
  • Vinificatietechnieken en andere smaakbeïnvloedende factoren
  • Kalender van de wijngaard, wijngaardmanagement, verschillen in oogstjaren
  • Behandeling van de Bourgogne en de wijngebieden van Italië
  • Proeven van wijnen uit de besproken gebieden
  • Avond 5
  • Opfrissen onderwerpen avond 1-4
  • Bespreking van de wijngebieden van Spanje en Portugal
  • Proeven van wijnen uit de besproken gebieden
  • Avond 6
  • Fouten in wijn
  • Drinktemperatuur, glaswerk
  • Een wijnkelder hebben, vullen en onderhouden
  • Bespreking van de wijngebieden van Duitsland, Oostenrijk en oosteuropa
  • Proeven van wijnen uit de besproken gebieden
  • Avond 7
  • Wijn en spijs
  • Bespreking van de wijngebieden van Australië en Nieuw Zeeland
  • Proeven van wijnen uit de besproken gebieden
  • Avond 8
  • Bespreking van de wijngebieden en proeven van de wijnen van (Zuid)Afrika en Noord- en Zuid Amerika.

  • Herhalingen en Proefexamen
  • De Locatie:

    De cursus wordt gegeven in de Cave van Arisz et al. aan de Nieuwe Keizersgracht 28 sous.
    Klik hier voor een routebeschrijving naar Arisz et al.

    Arisz et al. |Wijnimport en -groothandel|Nieuwe Keizersgracht 28 sous | 1018 DS Amsterdam
    FAX:00 31(0)842-257532 |TEL:00 31(0)20-6381821|E-mail: info@ariszetal.nl
    LEVERINGSVOORWAARDEN